De Hoofdzuster is onderdeel van Care for Women Neem contact op

Waarmee kan de Hoofdzuster u helpen?

Neem contact op

Migraine en depressie

In de laatste Hoofdzaken een artikel hierover. In het kort;

Migraine en depressie hebben een link. Psychiater i.o. Louter deed hiernaar onderzoek. Hij promoveerde op het onderzoek en bracht 2500 migraine patiënten in kaart. Van hen bleek 44% te voldoen aan de criteria voor depressie, tegenover 20% van de algemene bevolking. Hij ontdekte ook dat migraine patiënten die veel aanvallen hebben gevoeliger zijn voor depressie.

 

Hij concludeert ook dat migraine patiënten bij wie het aanraken van de huid tijdens een aanval pijnlijk is, een grotere kans hebben dat hun migraine chronisch wordt (meer dan de helft van de maand hoofdpijn hebben)

Die gevoeligheid van de huid wordt Allodynie genoemd en is als het ware een verlengstuk van de hoofdpijn. Dit is te vergelijken met pijn in je arm tijdens een hartinfarct. De relatie tussen Allodynie en chronische migraine betekend waarschijnlijk dat frequent optreden van migraine aanvallen het brein gevoeliger maakt voor een volgende aanval.

 

 

Trek dus als patiënt tijdig aan de bel als je veel aanvallen hebt. Meer dan 2 aanvallen per maand geeft al medicatie overgebruik. Je krijgt dan de hoofdpijn of migraine waartegen je juist medicatie slikt. Een optie is om profylaxe te gaan slikken(deze voorkomt dat je migraine krijgt)